Barnaktiviteter

Barn och ungdomar mellan 0 – 19 år har fri entré till museet!

ANNO 1916 – Kungssalen

I Kungssalen vrider vi tillbaka tiden till 1916 då museet på Varbergs fästning grundades. Barn i alla åldrar och vuxna kan uppleva och delta i aktiviteter som var vanliga för 100 år sedan. Vi visar föremål ur samlingarna från början av 1900-talet på tema ”land och stad”. Här kan ni också utmana varandra i en trekamp med ring på pinne, hopprep och plockepinn m.m. För de allra minsta finns även en lekhörna. Klä dig i tidsenliga kläder från vår dräktgarderob och ta en bild i vår fotoateljé, eller sätt dig ner och läs och brodera. I vår skolhörna kan du skriva och räkna på svarta tavlan eller i skolbänken.

Museets basutställningar

Museets basutställningar är gjorda för att tilltala många olika åldrar och intressen. I utställningen Halland genom tiderna länkas dåtid och nutid samman genom bilder och frågeställningar kopplade till föremål i utställningen. Öppna de blåa luckorna och fundera runt likheter och skillnader mellan nu och då. Här finns också ett kök från 1930-talet där man får röra alla föremål och kan leka fritt! Bockstensmannen fascinerar alla åldrar – vem var han? I utställningen finns ett upptäckarspår där du kan titta och känna på olika material. I Konstnärskolonin Varbergsskolan kan du testa minnet och utmana någon i memory.

Upptäck själva fästningen tillsammans! Gå runt på området, titta ut över havet och staden, fundera över vallgraven och kanonerna. En fästning byggd som försvar mot svenskarna (Halland har varit danskt under flera perioder) väcker frågor om ”vi och dom”, krig och fred, och situationen runt om i världen. Audioguider (finns för utlåning i museets reception) ger fakta om fästningen och dess historia.  Tänk på att vallarna är höga och trapporna branta – håll gärna någon vuxen i handen.

 

För barn

  • Nedanför fästningen ligger “Barnens badstrand” – en långgrund sandstrand med fin utsikt mot fästningen och strandpromenaden. Inne  på museet kan ni köpa fika och godis.
  • Under skolloven har vi fullspäckade program med olika workshops, tipspromenader och pyssel inne på museet. Under våra evenemang har vi alltid roliga barnaktiviteter.
Museipedagog läser saga för tre flickor

Sagoläsning under höstlovet

Upptäcktsvandring för barn under Medeltidsdagar

Fickla är en populär lov-aktivitet

Fickla är en populär lov-aktivitet

 

 

Dela detta med dina vänner