Skola

Ett besök på museet och fästningen kan fungera både som en introduktion i ett ämne och som en fördjupning av ett tema eller en epok. Vi erbjuder visningar av Varbergs fästning och museets utställningar liksom stadsvandringar och studielådor.

 

Med saxen som pensel – en utställning för många sinnen!

Lärarvisning av ”Med saxen som pensel” torsdagen den 17/3 kl 15.30 -17.00. Passa på att se utställningen och prova på att arbeta i verkstaden med egna klipp och animationer. Ingen kostnad, vi bjuder på fika. Bindande anmälan (och ev återbud) till Marie Antonsson, telefon 0340- 828 45.

Pedagogiskt program: Titta, lyssna, läsa, räkna, klippa och animera!

I konstutställningen ”Med saxen som pensel” av den danska konstnären och psaligrafen Karen Bit Vejle kan vi använda många sinnen för att undersöka hennes underbara pappersklipp.

Visning och verkstad.

Läs mer om det pedagogiska programmet för Med saxen som pensel

 

20101104 kuvasuunnittelutoimisto Keksi, Fiskars, Tampere, norjalais-tanskalainen psaligrafi eli paperitaiteilija Karen Bit Vejl. Verkaranta. Kuva: Marjaana MalkamŠki

Foto: Marjaana MalkamŠki

Vad tycker andra?

”Hjärtligt tack till dig (Inger), Åsa, Amalia och Carl som ordnade med en sådan fantastisk medeltidsdag för oss. Barnen var helt lyriska och fick ett minne för livet. Det var så väl valda aktiviteter och ni allesammans var otroligt engagerade, kunniga och inspirerande. Vi lärde oss massor och vårt medeltidsarbete fick sig en rejäl skjuts framåt av besöket hos er. Det är mycket värdefullt för oss i skolan att få komma iväg och träffa er experter i en miljö som är så fantasieggande. Barnen har förberett en hel del frågor som jag mailar inom snar framtid. Än en gång STORT TACK! Vi kommer gärna tillbaka.” Så skriver en lärare efter ett Skapande skola-projekt tillsammans med museet.

Den 3 mars genomfördes Kreativt Forum på museet. Drygt 30 pedagoger och lärare fick visningar och berättelser utifrån temat lärande, liksom diskussioner runt hurhur man kan använda lokalhistoria i undervisningen. Läs mer om Kreativt Forum #detutvidgadekollegiet

 

Nyhetsbrev

Läs om fästningsvisningar, utställningar och mycket mer 2016-03-07 Nyhetsbrev grundskola och gymnasium
Läs om vinterns och vårens program för gymnasieskolan 2015-12-04 Nyhetsbrev gymnasiet
Läs om vinterns och vårens program för förskola och grundskola 2015-12-04 Nyhetsbrev förskola och grundskola
Läs om Fotosalongen för åk 7-9 samt gymnasieskolan 2015-09-10 Fotosalong med tema konflikt och fred
Läs om vårens visningar för gymnasieskolan  2015-02-13 Nyhetsbrev gymnasiet
Läs om vårens visningar för grundskolan 2015-02-12 Nyhetsbrev grundskola
Läs om fortbildning och inspiration i Skola Fortbildning 2014-11-26
Läs om fortbildning och pedagogiska program i Nyhetsbrev Skola 2014-10-30
Läs om våra lärarkvällar, nya utställningar och skolprogram i Nyhetsbrev Skola Augusti 2014

Med plats för många skolklasser!

Museets lokaler i Västra längan byggdes om under 2013-2014 och nu har vi bättre kapacitet att ta emot skolklasser än tidigare. Här finns ny en rymlig reception, kapprum med gott om krokar och förvaringsskåp och ett kafé, och nya basutställningar.

Alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att uppleva kultur!

I vårt uppdrag ligger att förmedla hela regionens kulturhistoria och här kan vi skräddarsy visningar av museets samlingar, arkiv, bilder och föremål utifrån läroplanen och era speciella önskemål.

I museet finns både nya basutställningar, tillfälliga utställningar och ett pedagogrum för barngrupper.

Kontaktperson  Åsa Axberg asa.axberg@museumhalland.se – 0340 – 828 35
Bokning – Marie Antonsson  0340 – 828 45 

Sök i Region Hallands kulturkatalog för barn och unga

www.regionhalland.se/kulturbarnunga

 

Nytt kring resestödet!

Från i år garanterar Region Halland minst 50 % av resans kostnad, där resestödet är 50 kr/resenär. Som vanligt ska ett pedagogiskt program ingå i besöket och besöksmålet ska ligga utanför den egna kommunen.
Läs mer på Region Hallands sida om resestöd för skolor

Vi söker deltagare till referensgrupp för utveckling av pedagogiska program

Vill du vara med och utveckla museet och våra pedagogiska program? Vill du vara med i vår referensgrupp? Kontakta ansvarig för skola Åsa Axberg, asa.axberg@museumhalland.se 0340 – 828 35.

Skola